Macau tidak sabar untuk mengalu-alukan pelancong dari Hong Kong apabila bandar itu menjadi ‘berisiko rendah’
toto

Macau tidak sabar untuk mengalu-alukan pelancong dari Hong Kong apabila bandar itu menjadi ‘berisiko rendah’

Ketua Eksekutif Ho Iat Seng berkata pada hari Khamis bahawa Macau tidak sabar-sabar untuk mengalu-alukan pelancong dari Hong Kong sebaik sahaja SAR jiran itu dianggap sebagai bandar ‘berisiko rendah’.

Bercakap di luar majlis sambutan Hari Kebangsaan kerajaan, Ho berkata bahawa “Memandangkan perkembangan semasa mengenai COVID-19 di negara luar, kemungkinan besar, dalam jangka pendek, Macau akan sama ada membenarkan orang asing memasuki Macao atau orang asing. pekerja bukan pemastautin untuk masuk semula ke bandar”.

Ketua eksekutif itu juga berkata bahawa kerajaan menjangkakan hanya sejumlah kecil pelancong untuk melawat Macau semasa tempoh cuti Hari Kebangsaan berikutan langkah kawalan wabak yang dilaksanakan di wilayah itu.

Menurut Biro Penerangan Kerajaan (GCS), Ho berkata beliau menjangkakan aliran pelancong semasa tempoh cuti mungkin berjumlah 20,000 ketibaan setiap hari.

Ketua eksekutif itu juga berkata aliran harian pelawat dari tanah besar adalah di bawah 20,000, iaitu dalam lingkungan 18,000 hingga 19,000 dan menyatakan bahawa ia akan mengambil sedikit masa untuk ketibaan untuk pulih ke tahap yang dilihat sebelum wabak COVID-19.

Jangkaan terhadap aliran pengunjung mengambil kira hakikat bahawa percutian itu bertepatan dengan Pesta Pertengahan Musim Luruh, masa untuk berkumpul keluarga, sekali gus mungkin memberi orang ramai sebab untuk menangguhkan perjalanan keluar, katanya.

Ho menyatakan bahawa keperluan Macao – berhubung dengan status kesihatan pelawat – adalah berbeza daripada yang ada di bandar-bandar tanah besar dan beliau memberikan sebagai contoh fakta bahawa orang yang keluar masuk dari bandar-bandar tanah besar yang diklasifikasikan sebagai ‘berisiko rendah’ ​​dalam https://gifetgif.com/ berkaitan dengan COVID-19 dikecualikan daripada menyediakan sijil ujian yang menunjukkan mereka negatif daripada jangkitan COVID-19.

Selain itu, kaedah dalam talian untuk memohon visa di bawah Skim Lawatan Individu (IVS) yang difasilitasi untuk penduduk tanah besar China yang ingin melawat Macau kerana pelancong belum disambung semula, yang mungkin juga menjejaskan rancangan penduduk tanah besar untuk melawat Macao, kata Ho, dipetik oleh GCS.

Dalam ulasan mengenai dasar kemasukan sedia ada, Ho berkata kerajaan Macau telah mengekalkan komunikasi rapat dengan Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan mengenai sebarang alasan saintifik yang mungkin timbul untuk https://totobetsgp.org/ membolehkan kelonggaran dasar kemasukan yang terpakai kepada Macao.

Ketua eksekutif itu juga memberitahu wartawan bahawa kerajaan sedang memantau dengan teliti kesan ekonomi yang ditimbulkan oleh pandemik COVID-19, dan menyatakan bahawa melancarkan langkah-langkah bantuan ekonomi selanjutnya bukanlah satu langkah yang boleh memberi manfaat kepada bandar dalam jangka panjang.

“Memandangkan skim perjalanan individu yang difasilitasi telah disambung semula, kerajaan tidak bercadang untuk memperkenalkan langkah bantuan https://filmstory.org/ selanjutnya. Ini bertujuan untuk menjimatkan dana awam,” kata Ho.

Dua pusingan langkah bantuan yang telah dimulakan mengambil kira penggantungan lebih awal skim perjalanan individu yang dipermudahkan, tambahnya.