Macau memendekkan senarai kuarantin masuk semula ke Guangdong
toto

Macau memendekkan senarai kuarantin masuk semula ke Guangdong

Pihak berkuasa Macau telah memotong mulai Selasa, 6 Julai, senarai tempat di wilayah Guangdong di tanah besar China di mana pelancong yang berlepas Result SGP masuk ke Macau tertakluk kepada kuarantin 14 hari semasa ketibaan.

Dalam kemas kini Isnin, Macau berkata kuarantin 14 hari semasa ketibaan masih terpakai bagi mereka yang melancong dari daerah Dashi di Panyu, sebahagian daripada bandar Guangzhou. Tempat lain yang masih dalam senarai kuarantin ialah bandar Ruili di wilayah Yunnan.

Dalam pengumuman yang sama, kerajaan Macau menasihatkan penduduk Macau untuk mengelakkan perjalanan ke kawasan yang dianggap berisiko tinggi untuk jangkitan Covid-19.

Tanah Besar China adalah satu-satunya tempat untuk mempunyai gelembung Togel SDY perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau, di tengah-tengah sekatan perjalanan sedia ada sebagai langkah balas terhadap Covid-19. Wilayah Guangdong telah menjadi sumber tunggal terbesar pelancong China daratan masuk Macau dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menurut data rasmi.

Kes baharu jangkitan Covid-19 di wilayah jiran Macau, Guangdong telah dilaporkan sejak akhir Mei. Sebagai tindak balas kepada situasi itu, kerajaan Macau telah meningkatkan pada bulan Jun bilangan komuniti tanah besar di mana penduduk akan dikenakan kuarantin 14 hari semasa ketibaan di Macau.

Bermula dari 10 pagi pada 8 Jun, orang yang berhasrat untuk memasuki Macau dari Guangdong mesti memegang sijil ujian asid nukleik – dikeluarkan dalam Keluaran SGP tempoh 48 jam – membuktikan mereka ‘negatif’ untuk jangkitan Covid-19.

Pihak berkuasa Macau berkata pada hari Isnin mereka masih menilai situasi terkini berhubung Covid-19 di Hong Kong, sebelum memutuskan sama ada mereka akan membenarkan perjalanan masuk tanpa kuarantin melalui bandar jiran itu.