Macau berkata lebih banyak masa diperlukan untuk gelembung perjalanan HK
toto

Macau berkata lebih banyak masa diperlukan untuk gelembung perjalanan HK

Pihak berkuasa Macau berkata mereka akan memerlukan lebih banyak masa untuk menilai situasi terkini berhubung jangkitan Covid-19 yang direkodkan di Hong Kong, sebelum membenarkan perjalanan masuk tanpa kuarantin melalui bandar jiran itu.

Ini berlaku selepas seorang pembersih sambilan, yang bekerja di hotel kuarantin yang ditetapkan di Hong Kong, minggu lalu disahkan mempunyai bentuk varian Covid-19 yang dianggap lebih menular daripada kebiasaan. Kes itu pada mulanya diklasifikasikan sebagai jangkitan tempatan yang tidak diketahui sumbernya.

Pegawai kesihatan Macau Tai Wa Hou (gambar, kedua kiri) berkata pada hari Isnin “lebih banyak masa diperlukan” untuk memerhati perkembangan terkini berkaitan wabak di Hong Kong. Beliau bercakap semasa taklimat oleh Pusat Respons dan Penyelarasan Novel Coronavirus di bandar itu.

Pegawai kesihatan di Hong Kong sejak itu mengklasifikasikan semula jangkitan Demo Slot coronavirus pembersih hotel itu sebagai dikaitkan dengan jangkitan import. Mereka berkata penjujukan genetik sampel virus daripada pembersih sambilan adalah sama seperti serpihan gen virus yang diambil daripada seseorang yang tiba dari Indonesia.

Kali terakhir Hong Kong merekodkan kes komuniti ialah pada 7 Jun, bermakna bandar itu kini telah mengekod semula 28 hari sifar jangkitan Covid-19 tempatan, menurut pihak berkuasa tempatan.

Pihak berkuasa Macau dan Hong Kong telah merancang melonggarkan perjalanan antara kedua-dua bandar itu. Pihak berkuasa Macau berkata sebelum ini bahawa Hong Kong perlu mempunyai 28 hari berturut-turut tiada kes baharu sebelum Macau akan mempertimbangkan untuk menarik balik kuarantin 14 hari semasa ketibaan bagi pelawat masuk yang datang melalui Hong Kong.

Dalam taklimat Isnin, pegawai kesihatan Encik Tai berkata Macau juga perlu Result SDY berhubung dengan pihak berkuasa di tanah besar China mengenai sebarang pelonggaran perjalanan dengan Hong Kong. Pada masa ini, hanya tanah besar yang mempunyai gelembung perjalanan yang kebanyakannya bebas kuarantin dengan Macau.

Encik Tai berkata Macau dan tanah besar China “telah bekerjasama rapat” dalam langkah pencegahan dan kawalan jangkitan berhubung dengan wabak itu, “telah menerima pakai langkah balas seragam” sejak beberapa bulan lalu. Oleh itu, tambahnya, sebarang kelonggaran sekatan untuk orang yang melakukan perjalanan dari Hong Kong akan memerlukan “komunikasi dan penilaian Keluaran SDY mendalam” dengan pihak berkuasa tanah besar yang berkaitan.

Sebarang langkah baharu yang berkaitan dengan gelembung perjalanan dengan Hong Kong “akan diumumkan apabila terdapat keputusan mengenai butiran dan tarikh pelaksanaan,” kata Encik Tai.

Pembrokeran Sanford C. Bernstein Ltd mencadangkan dalam nota Isnin bahawa kuota harian untuk pelawat yang datang melalui Hong Kong ke Macau tanpa kuarantin boleh dihadkan kepada 3,000 semasa fasa awal gelembung perjalanan yang dicadangkan antara tempat itu.